måndag 14 september 2009

Vad är det viktiga med friskolor?

Oppositionen tar upp det här med friskolor hela tiden och har svårt att bestämma sig för vad de egentligen tycker om dem, är de bra eller är det förkastligt?
Den största stöttestenen verkar vara att det faktiskt finns de som tjänar pengar på dem...

Allvarligt talat, vad spelar det för roll huruvida någon tjänar pengar på vård, skola eller omsorg? Det enda som egentligen är viktigt är väl kvaliteten på produkten de levererar? Kan de sen göra det hela mer kostnadseffektivt så att det blir en förtjänst är det väl bara att gratulera dem?
De krav som bör ställas är inte hur mycket pengar de får ha i vinst, utan vilken lägstanivå de måste överskrida. Denna nivå bör sedan ligga på vad de kommunala eller landstingsdrivna verksamheterna ligger på, med andra ord så om man väljer ett privat alternativ så ska man vara säker på att man inte får en sämre produkt!
Sen måste ju givetvis kommunerna se till att om de säljer en verksamhet så måste de få skäligt betalt för den, så att det inte blir som i Årsta nyligen där de nya ägarna första året plockade ut flera miljoner mer an vad man hade givit för förskolan , något som är omöjligt när man köper en affärsrörelse i normala fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar