fredag 23 oktober 2009

Nytt eller gammalt?

Jag bor och verkar i en gammal kulturbygd som var otroligt populär redan på vikingatiden, något man kan se lite var som helst i kommunen. Nu senast hittades en mycket välbevarad runsten bredvid kyrkan, bara några hundra meter från centrum.
Det ställer givetvis speciella krav när man skall detaljplanera och framför allt bygga i sådana områden, man vill ju gärna bevara historiska lämningar till kommande generationer!
Men ibland måste man tänka efter lite, är detta något att bevara? Är intresset för detta något som folk är intresserade av?
Ett exempel på detta är när ett kattpensionat begärde bygglov för att bygga nya lokaler. Platsen låg avskilt, störde ingen och allt var frid och fröjd..... Trodde man!
På en karta från 1800-talet hade en person hittat att det på just denna plats fanns ett litet torp inritat! Torpet var i och för sig borta, alla spår efter eventuell grund eller väg likaså, men det hade enligt kartan faktiskt funnits där!
Raskt kom det fram önskemål om att bygglov skulle nekas då detta var av kulturhistoriskt intresse. Som tur är var jag inte ensam om att tycka att gränsen för det som är värt att bevara hade passerats för länge sedan och beslut togs om att bevilja bygglov.
Jag hade förstått om det hade hittats en rusten eller en vikingagrav på platsen men ett torp som man dels inte vet vem som har bott i och dels är helt borta????

Jag kan räkna upp flera exempel på detta tankesätt, men som tur är så håller inte alltid alla med.

1 kommentar:

  1. Visst finns det gamla betongfötter som endast känner lycka då de får säga "Nej".

    Mycket inskränkta tankebanor kan man tycka, men en postiv sak finns ju i detta;

    Du fick anledning att skriva ett intressant inlägg;)

    SvaraRadera