tisdag 6 oktober 2009

Rättvisa?

Thomas Östros och Mona Sahlin pratar hela tiden om rättvisa och att alla orättvisor skall bort, frågan jag ställer mig är vad det är som egentligen räknas som rättvisa?
Deras stora trumfkort och allena saliggörande lösning är att skatten skall höjas för höginkomsttagare. Redan här faller begreppet rättvisa, är det rättvist att en person som satsat på skolan, studerat vidare ett antal år på högskola och sedan satsar en stor del av sin vakna tid på arbetet skall betala mer i skatt? Vad ger det för incitament till att läsa högre utbildningar?
Satsar man egna pengar för att starta ett företag, och sedan sköter det så pass bra att man skapar arbetstillfällen för ett antal personer och utsätter sig för de risker det innebär att anställa folk, ja då belönas man även här med att få betala mer i skatt!
Självklart skall vi ha ett socialt skyddsnät så att folk inte faller ner till nivåer där man inte klarar sig, men är det rättvist att enbart de med högre inkomster skall betala?
Det som skulle vara mest rättvist i mina ögon är en rak skattesats, så att alla lika mycket i skatt, procentuellt sett. Jag vet att detta är en utopi som inte är genomförbar, men det är i alla fall en rättvis tanke!
Det verkar som om vänstersidan har suttit tillsammans och tittat på Robin Hood, och sedan funderat på hur de skall kunna få ut något populistiskt budskap som de sedan kan använda som ett saliggörande medel för att lösa alla sina problem.
Nu har jag inte ens gått in på det realistiska i deras förslag, dvs. att man tar in några miljarder i extra skatt för att sedan betala ut några hundra miljarder i stöd, men det borde väl varenda barnunge kunna räkna ut själva att det inte går?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar